Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделиха Профсъюзния дом в Бургас след 15-годишен съдебен спор

Снимка: БГНЕС

В Бургас след 15 години съдебни спорове делото за подялба на сградата на Профсъюзния дом ще приключи със съдебна спогодба. 55% от сградата остава собственост на общината, 32% ще се стопанисват от държавата, а останалите 13% ще бъдат поделени между 10 частни собственици.

„Съдебната спогодба ще бъде подписана  на последното съдебно заседание по делото през месец февруари“, каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

„Споразумели сме се с всички страни. В момента само приключваме процедурата във връзка с получаване необходимото съгласие от Общински съвет-Бургас и пълномощно от министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да подпишем съдебна спогодба. Това трябва да стане факт, надявам се, на последното съдебно заседание, след което тази страна се надявам да живне отново.“

След подялбата, община Бургас ще бъде собственик на 55 процента от сградата, обясни директорът на общинския отдел за "Правно-нормативно обслужване" Златина Георгиева.

„Съгласили сме се тази част, която е от дясно на сградата, това емпорето да стане изцяло наше, за да може да го използваме за нуждите на общината. Ние имаме да плащаме 12 хиляди лева на държавата, спестяваме 65 хиляди лева от държавна такса, отказаха се от претенциите по сметки физическите лица.“

Профсъюзният дом е една от най големите административни сгради в Бургас. Сега една от идеите е сградата да бъде предоставена на административния съд в града.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна