Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американец стана първият човек, прекосил Антарктида без чужда помощ

Американецът Колин О’Брейди (33 г.) на 9 декември по време на прекосяването на Антарктида.
Снимка: БТА

Американецът Колин О’Брейди преодоля за 54 дни почти 1500 километра, като стана първият човек, прекосил Антарктида без чужда помощ, предаде БТА.

Тридесет и три годишният гражданин на Портланд, щата Орегон, успя да изпревари в оспорвана битка 44-годишния капитан от британската армия Луис Ръд, който е на един или два дни до финала.

Последните 130 километра от трасето О’Брейди преодоля наведнъж.

 „Въпреки че последните 32 часа бяха едни от най-трудните в моя живот, те бяха и едни от най-щастливите ми моменти“, сподели той. „Постигнах целта си – да стана първият човек в историята, прекосил континента Антарктида сам и без чужда помощ“

О’Брейди стартира на 3 ноември с шейна и оборудване с тегло 170 килограма. Той достигна Югния полюс на 12 декември, на 40-ия ден от пътуването.

На няколко пъти американецът имал желанието да спре и да се откаже от рекордното си начинание. Така станало и на 18 ноември, когато се събудил целия затрупан в сняг в шейната си. В този ден той се борил срещу насрещния вятър и изминал само 48 километра.

Вторият  приключенец - британецът Луис Ръд (49 г.), посвети участието си на приятеля си Хенри Уорсли, който почина през 2016 г. от инфекция на 50 километра от финалната линия при прекосяването на Антарктида.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени