Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много изгубени домашни кучета има в дните преди Нова година, предупреждават от „Четири лапи“

Снимка: БГНЕС

И тази година се очаква да има увеличаване на случаите на изгубени домашни кучета в дните непосредствено преди новогодишната нощ, предупреждават от „Четири лапи“. Според експертите на международната организация за защита на животните това се дължи най-вече на стреса, който причиняват пиратките и фойерверките.

„Силните и внезапни гърмежи и ярките светлини предизвикват паника и дезориентация при много домашни животни,“ обяснява д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България. „Първоначалната реакция на много от тях е да избягат колкото се може по-бързо от мястото. Тогава животните са изложени на най-голям риск, защото бягат напосоки и не се пазят от преминаващи автомобили. След преминаване на първоначалния стрес, животното търси да се скрие някъде, докато почувства, че опасността е преминала. Допълнителен фактор, който допринася за дезориентацията на животните е и ранното смрачаване.“

От „Четири лапи“ съветват в дните преди и след Нова година кучетата да бъдат извеждани на повод и на кратки разходки, по възможност в светлата част на деня. Добре е кучето да има светеща каишка, която би спомогнала то да бъде забелязано отдалеч. За хората, които предпочитат да разхождат четириногия си приятел свободно, най-добрият вариант е проследяващо GPS устройство.

От „Четири лапи“ обръщат внимание, че гърмежите предизвикват изключителен стрес и дезориентация и у дивите животни и съветват празнуващите да използват безшумни фойерверки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени