Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крал Салман сменя министри насред кризата с убийството на Хашоги

Крал Салман (на снимката) извърши промени в правителството на фона на тежка дипломатическа криза заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитският крал Салман направи значими промени в правителството, като с указ смени министрите на външните работи и на информацията, предаде АФП.

Рокадите идват докато кралството се опитва да се справи с международното възмущение от убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги.

Ибрахим ал Асаф – бивш министър на финансите, ще замени Адел ал Джубейр като външен министър. Ал Джубейр е понижен до държавен министър за външните работи, се посочва в кралския указ. Новият дипломат №1 е бил държавен министър и член на управителния съвет на саудитския претролен гигант "Арамко" (Aramco) и на саудитския суверенен фонд - Фонда за публични инвестиции.

Монархът назначи принц Абдула бин Бандар бин Абдул Азиз за министър на Националната гвардия и нареди да бъдат извършени промени в националния Съвет за политика и сигурност, посочва Ройтерс.

Министър на информацията става Турки ал Шабана на мястото на Ауад ал Ауад. 

Досегашният министър на образованието Ахмед ал Иса е заменен от Хамад ал Шейх.

Турки ал Шейх, смятан за близък до престолонаследника принц Мохамед бин Салман, е отстранен като шеф на спортната комисия и назначен да ръководи създадената през 2016 г. агенция, отговаряща за развлеченията.

Саудитският посланик в Лондон, принц Мохамед бин Найеф, става кралски съветник.

Принц Султан бин Салман, бивш астронавт, който отговаряше за туризма, е назначен за ръководител на новосъздадената саудитска космическа агенция с ранг министър.

Освен в правителството кралят направи много промени сред губернаторите и висшите чиновници, смени и част от членовете на Консултативния съвет (Меджлис аш Шура).

Скандалът с убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври докара на кралството най-тежката дипломатическа криза след атаки на 11 септември 2001 г., в които повечето похитители на самолета бяха саудитци.

Убийството на журналиста хвърли петно върху имиджа на принц Мохамед (33 г.), макар кралството категорично да отричаше той да е замесен. Но досега нямаше заплаха за престолонаследника, който на практика неутрализира политическите си противници и увеличи влиянието си върху военните и силите за сигурност.

Промените в правителството не засегнаха негови постове, включително този на министър на отбраната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!