Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години Радиоенциклопедия: Трудният диалог на противоположности

БНР Новини
Снимка: Pixabay
Живеем в нарцистичен свят, в който вместо да си проправя пътища в нас самите, познанието неуморно препуска по магистралите на новия ни смартфон, винаги готово пътьом и да ни увековечи „на един клик разстояние“ с поредното селфи – за съжаление без нашите корени и криле.
От 10 години ние търсим тези криле и корени на духа, които ни обединяват, но и обогатяват с различията си: самата реалност е труден диалог на противоречия и преходи. И слава Богу – иначе толкова лесно се пристрастяваме към всевъзможните услужливи предразсъдъци, имиджи, клишета.
В звуковия файл си припомняме  някои от най-показателните противоположности в този смисъл: между паметно и безпаметно, крайно и безкрайно, временно и вечно –  с Гергина Дворецка, Николета Атанасова, Михайлина Павлова. Връщаме се към руините на древния Вавилон с Анета Янакиева, за да прелетим на метлата на времето с Валери Леков към легендите за нашето село Вещица, което досега „не си дава“ името, въпреки нееднократните опити да бъде променено. Култивираме представите си за грапавините на вкусовите и зрителни възприятия в онова, което наричаме „сетивност“ –  с Венета Гаврилова. Усмихваме се с енциклопедична усмивка дори на опитите на бащата на историята Херодот да превърне чутите от самия него полуистини за египетските пирамиди в писана историческа истина.
Това са само частици от сложния диалог на контрасти и нюанси, който ни е съпътствал тези 10 години. Другото знае самото време, което ние превръщахме в личност, която може да говори.
И да бъде чута.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна