Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на азиатските борси след снощния позитивен драматичен обрат на Уолстрийт

Токийската борса приключи годината на загуба за пръв път от 2011 насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азиатските акции поскъпнаха предпазливо през петъчната търговия, следвайки драматичния обрат на Уолстрийт в края на вчерашната търговия, когато за малко повече от час основните американски фондови индекси успяха да заличат първоначални солидни загуби между 2% и 3%, приключвайки "на зелена" територия.

Индексът DJIA успя да реализира истински подвиг, затваряйки снощи с повишение от 260 пункта (с 1,14%), след като в по-голямата част от търговията той се намираше под силен натиск от продажби и в даден момент дори се понижи с 611 пункта (спад с цели 2,7%). Индексът S&P500 пък нарасна в края на вчерашната търговия с 0,86%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,38%, след като и те в даден момент отчетоха загуби между 2% и 3%.

Този драматичен обрат е факт само ден, след като Уолстрийт отбеляза един от най-солидните си ръстове от близо десетилетие и след като индексът DJIA нарасна за пръв път в историята с над 1000 пункта. По този начин основните американски фондови индекси успяха да отбележат растеж за две поредни сесии на търговия за пръв път в рамките на настоящия месец, но въпреки това все още бележат загуби от около и над 9% в рамките на последния месец на годината.

                                                                                               Графика на DJIA (на часова база)

Снимка

Сигналите, че поне на този етап драматичният спад на Уолстрийт към своя край, се отрази леко позитивно на днешната азиатска търговия. Китайският водещ индекс Shanghai Composite Index се повиши с 0,44%, южнокорейският Kospi - с 0,62%, тайвандският индекс - с 0,89% и индексът на борсата в Сингапур - с 0,32%.

Единствено японският водещ индекс Nikkei се понижи в петък с 0,31% в резултат най-вече на серия по-слаби от очакваното важни икономически данни от страната на Изгряващото слънце - за продажбите на дребно, индустриалното производство и безработицата през ноември, които могат да подсилят притесненията за забавяне на трета по сила икономика в света.

Това беше последния ден на търговия за настоящата година за японската фондова борса, като индексът Nikkei отчете понижение от 12,1% в рамките на 2018 - първи годишни загуби от 2011-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна