Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнализираме за нарушения на пътя през безплатно приложение

Снимка: БГНЕС

Безплатното мобилно приложение „Гражданите“ дава възможност на потребителите да сигнализират отговорните институции вече не само за нарушения на пътя, а и за градски проблеми като например дупки, изоставени автомобили, счупени знаци. За БНР Тодор Лилков - един от създателите на приложението „Гражданите“, сподели, че в момента сигнали се подават от над 300 населени места в страната, а сигнали могат да се подават и от сайт в интернет:

„В момента абсолютно всякакъв вид сигнал може да се подаде, който отива към съответната институция в цялата страна. В края на тази година пуснахме приложението в Хърватска, в Румъния и в САЩ. Амбицията ни е в максимално повече държави, които имат нужда от подобен тип инструменти, да го получат“.

В приложението е необходима регистрация и няма как сигналите да останат анонимни, обясни Лилков в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„Когато става въпрос за градски проблеми, които отиват към общините, там не са нужни показания, но е нужно да има обратна връзка към човека, който е подал сигнала, тъй като много пъти инспекторът не може да намери, да кажем, изоставен автомобил, защото е зад някое дърво…“.

С времето в пъти се е повишило и вниманието на институциите, които оказват обратна връзка. Приносът на приложението е, че съкращава пътя от подателя на сигнала до ресорния отговорник.

„По този начин доста се опростиха нещата, като всеки има видимост какво се случва със сигнала и докъде се развива. Това наистина много промени нещата, защото и гражданите видяха, че се случват доста неща, има си процедури, които трябва да изтекат“.

Ако нямате познания коя институция би трябвало да се ангажира с отстраняването на проблема, за който сигнализирате, това не е пречка да подадете сигнал, обясни Лилков:

„Приложението прави това само. Ако сте в Пловдив или във Варна и пуснете сигнал за дупка на пътя, просто снимате. Приложението по територия и по тип на сигнала разпределя директно към Община или дори директно към съответния отдел, който се занимава с това нещо. /.../ Разбира се, можете да предлагате и отговорни страни по дадени проблеми с различните функционалности, но не се интересувате къде трябва да го продадете. Просто го продавате! Това беше един от другите проблеми – че хората не знаят къде да си подава даден тип сигнал. Постарахме се да го направим по-лесно“.

Приложението може да бъде използвано и за сигнал от институциите към гражданите и често се използва за известяване на ремонти. Необходимо е обаче да регистрирате адреса си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени