Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талибаните в Афганистан отказват преговори с Кабул

Правителството на Афганистан контролира над 65% от населението, но само 55,5% от територията на страната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните са отхвърлили предложението на афганистанското правителство за мирни преговори следващия месец в Саудитска Арабия, където бунтовниците вече имат уговорена среща с представители на САЩ с цел да се търси мирно уреждане на въоръжения конфликт в страната, предаде БТА.

Този месец в ОАЕ вече се състоя среща на представители на талибаните, на САЩ и на страни от региона за разговори за прекратяване на 17-годишната война в Афганистан. Бунтовниците, които се борят за възстановяване на строго ислямско законодателство в страната, отказват да водят формални разговори с подкрепяното от Запада правителство в Кабул.

„Ние ще се срещнем с официални американски представители в Саудитска Арабия през януари догодина и ще подновим разговорите си, които останаха недовършени в Абу Даби, - каза днес пред Ройтерс неназован член на Ръководния съвет на Движението на талибаните.- Ние обаче ясно посочихме на всички участници в процеса, че няма да разговаряме с афганистанското правителство.“

Същото потвърди и говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Талибаните настояват първо да се постигне споразумение със САЩ, които движението смята за главна сила в Афганистан след свалянето на талибанското правителство през 2001 г.

Според данни на предвожданата от НАТО мисия „Решителна подкрепа“, публикувани през ноември, правителството на президента Ашраф Гани контролира над 65% от населението, но само 55,5% от всичките 407 района в Афганистан - по-малко, отколкото всеки друг път след 2001 г. 

Талибаните твърдят, че контролират 70 процента от страната, отбелязва Ройтерс.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени