Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния поема председателството на Европейския съюз

фотография: официален сайт на Председателството на Съвета на ЕС на Румъния

Румъния поема председателството на Европейския съюз в следващите шест месеца, в които се очаква Великобритания да напусне общността и да се проведат избори за Европейски парламент.
Разработването на политики за европейския гражданин ще е основен приоритет в председателството, което ще премине под мотото "Сближаването - обща европейска ценност". 
Сближаване и растеж, сигурност в Европа, засилване ролята на Стария континент като силен глобален актьор и Европа на общите ценности. Така звучат четирите основни приоритета на румънското председателство. Амбициозни планове и един голям въпрос: ще успее ли Румъния да води европейската политика на фона на вътрешните си проблеми, като спорната съдебна реформа. Знаците от Брюксел също не са добри. Освен критиките от Еврокомисията към съдебната система в последния мониторингов доклад, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че вътрешнополитическите кавги могат да попречат на страната да бъде ефективен и успешен председател на Европейския съюз. Трите големи събития, които ще се случат в рамките на румънското председателство, са напускането на Великобритания, предвидено за 29-ти март, европейските избори между 23-ти и 26-ти май и натоварената с много очаквания Среща на върха на евролидерите в румънския град Сибил на 9-ти май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна