Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпва жп транспортът във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания от днес цените на билетите в железопътния транспорт се увеличават средно с 3,1 процента, а това предизвика голямо недоволство сред пътниците, защото през 2018-а година нередовното движение на влаковете достигна рекордно високо ниво за последните 13 години.

Медиите нарекоха поредното повишение на цените на билетите „нов удар по портфейла на пътниците“. В цифрово изражение това означава, че ако човек пътува с влак между Лондон и Брайтън, например, годишната карта се оскъпява със 150 паунда.

Министърът на транспорта Крис Грейлинг защити решението за поскъпването с аргумента, че се увеличават разходите за предлаганите услуги. Той изключи възможността да последва инициативата на кмета на Лондон Садик Хан, който замрази цените в британската столица за 2019 година.

Анализ на Прес Асосиейшън показва, че един на всеки седем влака е закъснял най-малко с 5 минути през 2018 година, което е най-лошият резултат от септември 2005-а година. Лошото време, грешки при въвеждането на нови разписания, стачки и нередности със сигнализацията са сред основните проблеми, посочени като причини.

От опозиционната Лейбъристка партия  заявиха, че цените на билетите в транспортния сектор се покачват три пъти по-бързо от заплатите. Лидерът на партията Джеръми Корбин нарече „позор“ увеличението на цените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени