Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Пламен Борисов: Животът твърде много е изпреварил семейното законодателство

Снимка: БГНЕС

Животът твърде много е изпреварил текстовете от семейното законодателство и затова е необходима спешна реформа, каза пред БНР адв. Пламен Борисов – председател на инициативата „Право на семеен живот“, която беше създадена в Деня на бащата. По думите му тази инициатива иска да навакса именно забавянето.

„Родителското отчуждение е емоционално насилие“, категоричен е той и добави:

„Има хора, които над 3 години не са виждали децата си физически. Причината е, че държавата не разполага с никакъв ефективен механизъм да изпълнява тези съдебни решения. Те имат съдебни решения, но нищо от това не се изпълнява. Това е една от точките на нашите искания – да се намери 100-процентова гаранция, че тези решения ще се изпълняват винаги. Злонамерените родители са много хитри в действията си, когато искат да осуетят изпълнението на едно съдебно решение и за съжаление изпълнителният процес, чрез съдебен изпълнител, много ги улеснява в това. В момента изпълнителният процес на нас, адвокатите, не ни служи за нищо друго, освен за събирането на доказателства за нови дела, което е безумно“, обясни проблемът адв. Борисов.

„Има неща, които могат да се наваксат само с правилно правоприлагане, т.е. на всички нива, всички институции да започнат да изпълняват правомощията и задълженията такива, каквито са им дадени. За съжаление обаче това няма как да се случи, ако не се направят другите реформи в законодателството, които да ги задължат в кратки срокове да се предприемат тези действия“, коментира от своя страна адв. Йорданка Бекирска – зам.-председател на инициативата. Тя добави, че именно заради такива забавяния страната ни е осъждана няколко пъти в Страсбург. По думите й синдромът на родителско отчуждение не съществува в Закона за защита от домашно насилие, което трябва да се промени.

Жертви на това са и жените, и мъжете, и децата, казаха двамата представители от инициативата. Адв. Борисов подчерта, че това съсипва живота и на тримата.

„Инициативата си е дала срок до 26 март да се съберат необходимите подписи. Сега търсим съмишленици, хора, които подкрепят нашите идеи, след което ще започнем да работим в посока на разработване на законодателни предложения. Ще започнем да работим съвсем целенасочено в посока да се измени законодателството и правоприлагането и съответно тази защита, която държавата е длъжна да гарантира, да започне да бъде ефективна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени