Eмисия новини
от 12.00 часа

Проф. Теодора Георгиева: На дъното сме в класациите за иновации

Снимка: архив

България е на предпоследно място в Европа по иновации, на дъното сме заедно с Румъния. Това стана ясно от последната класация, която излезе в края на миналата година. Пред БНР проф. д-р Теодора Георгиева – председател на Експертния съвет по иновации към Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, заяви:

„Данните показват, че сме в дъното не само на европейската класация, но и на международните такива. В България се случват добри неща, има добри новини в областта на иновациите, но някак бавно се случват нещата, отнемат повече време отколкото в другите държави. На фона на по-бързото развитие на тези процеси в европейски и световен план, ние изоставаме относително. Причините за това са комплексни“.

Георгиева подчерта, че в България трудно се случва взаимодействието между всички играчи на иновационната арена: „Все още не могат да се напаснат интересите между тези страни и това на практика води до едно по-хаотично развитие и на бизнес сектора, и на политиките. Резултатът не е желания“.

Иновациите в България в голямата си част са по скоро ниско технологични, което дърпа страната назад, посочи още проф. д-р Теодора Георгиева. По думите ѝ в областта на медицината и електрониката страната ни има традиции: „Това са и приоритетите в българската стратегия за интелигентна специализация“. Тя изтъкна обаче, че патентите се правят трудно – процедурата е дълга и изисква много средства. При малките и средни предприятия има намаление на тези такси на 50%, но периодът на получаване на патента е много дълъг. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Още от

Картини оживяват в музика

публикувано на 18.06.19 в 12:13