Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупрежденията на Apple хвърлиха в смут азиатските и европейските борси

Първите от близо 12 година насам предупреждения на технологичния гигант Apple inc. относно неговите продажби в бъдеще провокираха спад на азиатските и на европейските борси, като най-сериозно пострада технологичния сектор и по-специално акциите на компаниите, произвеждащи микропроцесори и други части за смартфоните от модела iPhone.

В същото време изразените от Apple притеснения относно забавящата се китайска икономика сякаш потвърждават опасенията на инвеститорите по цял свят, свързани с растежа на глобалната икономика.

Късно снощи американският технологичен гигант понижи своите прогнози за приходите през първото тримесечие на 2019-а година до около 84 млрд. долара. Шефът на компанията Том Кук отдаде това намаление на забавящия се растеж на китайската икономика и на неотдавнашното повишение на американските мита върху вноса на китайски стоки на стойност над 200 млрд. долара. Изненадващата негативна оценка доведе до срив на акциите на Apple с над 8% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, предизвиквайки ново напрежение на борсите в Азия и Европа.

Южнокорейският индекс Kospi приключи днешната азиатска търговия с понижение от 0,81%, основният индекс на борсата в Сингапур се понижи с 0,86%, а тайвандският водещ индекс - с 0,65%. Най-сериозно пострада азиатския технологичен сектор, като акциите на Samsung се понижиха с близо 3%, на SK Hynix - с 4,8%, а на доставчици на Apple като AAC и Sunny Optica - съответно с 5,4% и с 6,76%.

Европейските борси също реагираха негативно на новините около Apple, като в ранния следобед на търговията в четвъртък общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,66%, френският индекс CAC 40 - с 1,2%, германският DAX 30 - с 1,26%, италианският MIB - с 0,64% и британският FTSE100 - с 0,42%.

И тук най-солидни загуби търпи технологичния сектор, като индексът STOXX Europe 600 Technology се понижава с 3,6%. Акциите на Ams AG се сриват с близо 19% (компанията, предоставяща на Apple сензорите за лицево разпознаване за смартфоните iPhone), на Dialog Semiconductor Plc - с 8,6%, на Infineon Technologies AG, ASM International и на Loditech - с около и над 5% и на STMicroelectronics - с над 9 на сто.

Подновените притеснения около отслабващата втора по сила световна икономика и респективно около по-слабото потребление в Китай се отразяват негативно и на акциите на европейските компании, произвеждащи луксозни стоки. Акциите на LVMH се понижава с 3%, на компанията Kering, която е собственик на марката Gucii - с над 4%, докато акциите на компании като Moncler, Burberry и Swatch се понижават съответно с 3,88%, с 5,82% и с 2,62%.

Под силен натиск от продажби се намират и фючърсите на трите основни американски фондови индекси, което е предпоставка за негативен старт и на търговията на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с около 300 пункта (с 1,3%), като сривът на акциите на Apple с около 8% отнема цели 91 пункта от индекса на сините чипове. Фючърсите на широкия индекс S&P500 се понижават с 1,26% и на технологичния индекс Nasdaq 100 - с над 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени