Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свободни адвокати заплашват с протест

Представители на фейсбук общността на свободните адвокати, наброяваща над 2000 юристи, заплашиха с протест, ако компетентните институции не реагират на „тоталното погазване на правата и неприкосновеността на адвокатската професия“

Повод за предупреждението с протести са претърсвания и изземвания в адвокатски офис и домове на защитници по ключови дела, извършени от представители на cпeцпpoĸypaтypaтa и Антикорупционната комисия.

Според адвокатите това е грубо нарушение на Закона за адвокатурата, който гарантира неприкосновеност на отношенията между защитник и клиент, каза адвокат Петромир Кънчев.

На първо място бих казал, че общо-взето тези призиви са дори леко закъсняли. През 2018-а година имаше много предложения, много инициативи, излизащи от фейсбук общността на българските адвокати, каза адвокатът Велислав Величков пред БНР.

Много подписки, който внесохме във Висшия адвокатски съвет, три от тях внесохме и в държавни органи, като НС. Общо-взето тези наши предложения и идеи не бяха взимани под внимание. И ако за държавните органи това донякъде е нормално, това не е нормално за нашите представителни органи, да не обсъждат предложенията на 100-150 260, в един случай адвокати, които ги адресираха по конкретни законопроекти, каза Величков в интервю в предаването “Хоризонт за вас“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени