Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

печат,вестници
Снимка: Ани Петрова

"В София вземат с 66% по-високи заплати", информира вестник "Труд". По данни на Националния статистически институт в столицата средното възнаграждение е 1513 лева. Това е с около 380 повече от средната заплата в страната, която е 1135 лева. Но ако от данните се извадят възнагражденията в София-област, се оказва, че средната заплата за останалата част от страната е около 910 лева, а столичани вземат с 66 на сто повече, изчислява "Труд".

"2,3 милиона българи защитени от запор през 2019 г.", съобщава вестник "24 часа". Изданието обяснява, че вдигането на минималната заплата на 560 лв. от началото на тази година е донесло защита от запори върху заплати и пенсии на 2,3 млн. души. Над 1,9 млн. души са пенсионерите, които получават под 560 лв. на месец и техните доходи са защитени от запори. Още над 400 хил. са работещите на минимална заплата, уточнява "24 часа".

Двама роми от столичния квартал "Орландовци" са крадците, които са задигнали картините на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киро, пише вестник "Телеграф". Всекидневникът допълва, че те се издирват под дърво и камък, а снощи целият квартал е бил поставен под полицейска обсада. Общият брой на откраднатите картини е 13, като до момента са открити 12. Очаква се последната да бъде върната доброволно, уточнява "Телеграф".

"13 БГ имена отиват в историята". Някои от тях са Цоко, Цани, Щилян, Ботю, Куман и Станил. Това са съобщили за вестник "Монитор" от Националния статистически институт. С тях са кръстени по едва около 100 българи, като обикновено всяко едно от имената е типично за даден регион на България. През миналата година най-много новородени момиченца са кръстени Виктория, Мария и Никол. При момчетата класацията води Георги, следван от Александър и Мартин. От статистиката става ясно, че българите все по-рядко кръщават децата си на герои от сериали, допълва "Монитор".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна