Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яйцата намалявали опасността от диабет тип 2

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Яйцата не се препоръчват на болните от диабет заради високото съдържание на мазнини.

Финландски учени обаче твърдят, че те са полезни за предотвратяване на появата на заболяването при възрастните, съобщи в. "Дейли мейл", предаде БТА.

Екип от университета на Източна Финландия установи, че кръвта на мъже, които ядат по едно яйце всеки ден, има определен липиден профил, характерен за хората, които не развиват диабет.
Яйцата са много хранителни и засищащи. Едно яйце съдържа 0,5 гр въглехидрати, което на теория контролира кръвната захар. Те са богати на калий, който е полезен за сърцето, и на стимулиращия производството на инсулин биотин.

За съжаление обаче едно яйце съдържа 187 мг холестерол, а здравните препоръки за хората с диабет са да го ограничават до 200 мг дневно. Освен това са богати на протеини (около 7 гр на яйце). Когато се приема излишно количество протеин, организмът го превръща в глюкоза.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени