Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина актьорът Иван Ласкин

| обновено на 06.01.19 в 18:50
На 48-годишна възраст почина актьорът Иван Ласкин.
Снимка: БГНЕС

На 48-годишна възраст почина актьорът Иван Ласкин.

На 28 декември миналата година той беше приет във Военномедицинска академия. Преди това 2 месеца се лекуваше в "Пирогов".

На Богоявление актьорът бунтар се пресели при Бог. Зрителите ще го запомнят с първата му роля в киното през 1986 година, когато детският сериал "Васко да Гама от село Рупча" го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се и ролите в сериали като "Хайка за вълци" и "Дунав мост". Играл е на сцената на почти всички софийски театри, а още като студент се помнят и ролите му в Народния театър и театърът на Българската армия. В едно от телевизионните си интервюта Иван Ласкин разказва за взискателността към професията на актьора:

"В тази професия не могат да ходят някакви перушинки. В тази професия личности трябва да има. Опитах се да стана личност, но не знам дали съм успял. Когато говоря за сцената не значи, че всеки път трябва да се съгласявам с това, което на теб ти се казва какво трябва да играеш. Вече настъпиха времена, в които сам ти на себе си казваш какво да играеш и не спираш, ако имаш съответната креативност - амбиция, желание".

Пред "Хоризонт" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев сподели с какво ще запомни колегата си Иван Ласкин: 

"Иван беше много талантлив актьор и много умен мъж, с много силно развито чувство за хумор и много автоирония в това чувство за хумор. Шегуваше се с всичко и най-вече  със себе си. Имайте предвид, че човек, както всеки друг човек, така и Иван, по пътя си е развил всички тези свои умения, чувства и талант. Това не е нещо, с което се раждаш и просто го имаш или го нямаш. Той не обичаше етикети. Той беше артист, много справедлив вътре в себе си някъде".

Поклонението пред актьора Иван Ласкин ще бъде във вторник от 12.30 ч. в столичния храм "Свети Седмочисленици".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени