Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори опит да се намери ръководител на болницата в Червен бряг

Снимка: Иванка Петрова


Днес ще бъде проведено изслушването в конкурса за управител на болницата в Червен бряг. Кандидатите са двама, а това е вторият опит да бъде намерен ръководител на лечебното заведение, след като през есента на миналата година нямаше нито един кандидат. Ситуацията в болницата в Червен бряг е доста показателна за случващото се в общинските болници в страната.

Община Червен бряг е втората по големина в Плевенска област, а болницата й обслужва не само населението от  близо 30 000 души по официални данни, но и хората от съседни общини. Затова и функционирането й е от такова значение. А е типичен случай, защото през изтеклата година се вписа в общата тенденция за състоянието на общинските лечебни заведения - задължения, проверки на Здравната каса за нарушения, спиране на работата заради липса на питейна вода, недоволство на персонала от заплатите и липса на кадри при всичките опити за решение на тези проблеми. Сега, по предварителна информация, кандидатите са двама - настоящият прокурист на Многопрофилната болница Камен Влахов и д-р Венцислав Михов, бивш началник на Районната здравноосигурителна каса в Плевен и на болницата в Свищов.

Който и да бъде избран, има да се справя с доста проблеми, твърди д-р Николай Милев, личен лекар. По думите му дълговете на болницата са под 180 хил. лв. Д-р Милев е съгласен, че ситуацията с червенобрежката е болница е типичен за страната пример:

“По този начин, по който се финансират малките болници – с лимитите, което е една спирачка към развитието на тези малки болници и по тази причина има ограничено финансиране. Оттам се отрязват възможностите за инвестиция както в апаратура, така и в човешки потенциал. Заплатите са сравнителни ниски. Средната възраст на лекарите в Червен бряг е 54 години. В следващите 10-15 години тези хора ще излязат в пенсия. След нас не се появяват други. Трудно се намират и управители“.

От малкия град призовават за реформи. Профилактиката е нещото, което ще спести пари на държавата, подчерта д-р Милев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!