Eмисия новини
от 22.00 часа

Предстои укрепването на храма "Свети Георги" в "Дървеница" през тази година

Снимка: БГНЕС

Столичният храм "Свети Георги" в квартал "Дървеница" има нужда от основно укрепване, тъй като стените му се напукаха заради нов строеж, който започна през миналата година в близост до храма. След земетресението през 2012-та година сградата също пострада. Предстои църквата да бъде укрепена през тази година, ангажира се пред "Хоризонт" кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев.

Парцелът, върху който се строи, е частна собственост, разказват жители на квартала. Те са очаквали мястото да бъде дарено на църквата, но това не се е случило. Сега на мястото се строи жилищен блок.

„Строежът за мен винаги е бил проблемен. Това е сага, която продължава повече от 10 години. Винаги съм бил наясно, че това не е само случай в район „Студентски“. От една страна са частните интереси на хората, от другата страна са църквата и гражданите в квартала. Повече от 10 години опитвахме да ограничим това строителство. Но така или иначе и след ред съдебни процедури това се случи. Дали ни харесва или не, този строеж вече е факт. Оттук насетне важната работа е да не се застраши църквата. За мен беше важно и конструктивно да се погледнат нещата, да се изчисти всичко. Строежът беше спрян за известно време, докато не стане ясно конструктивно как ще се процедира. Вече нещата са изчистени. Относно безопасността на църквата не може да има съмнения“, разказа Димитър Дилчев. Той помага на свещениците и настоятелството на храма с каквото може.


Още от

За "Малката България" в Унгария

публикувано на 22.06.19 в 12:49

Най-четени