Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветникът на Тръмп по сигурността отива в Турция след реакции на негово изказване

Снимка: БТА

Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън пристига тази вечер в Анкара. Утре американската делегация ще проведе разговори с турски официални лица във връзка с американското изтегляне от Сирия и ситуацията в близкоизточната страна в опит да ги убеди да не атакуват кюрдските съюзници на Съединените щати. 

Болтън пристига в Турция, след като думите му отпреди ден предизвикаха политически реакции в страната. В неделя пред журналисти в Йерусалим той заяви, че на Турция няма да бъде позволено да избива кюрдски бойци в Северна Сирия и американското изтегляне от страната зависи от сделка за защитата им.

В отговор вчера вечерта говорителят на турското президентство Ибрахим Калън определи твърденията на Джон Болтън, че Анкара избива кюрди, като „безсмислени“. Днес министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че целта на страната в Сирия са терористите от ПКК и Силите за народна защита и групировката „Ислямска държава“, които представляват заплаха за кюрдските, арабските и тюркменски „братя“ и за всички етнически и религиозни общности.

В Анкара с Джон Болтън ще пристигнат ръководителят на Обединения комитет на началник щабовете на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд и специалният пратеник на Доналд Тръмп за Сирия и бивш посланик в Анкара Джеймс Джефри. Джефри изпълнява тази длъжност от миналия август насам и ще поеме и отговорностите на координатора за борбата с „Ислямска държава“ ген. Брет Макгърк, който подаде оставка през декември. Турската преса прие със задоволство оставката на Макгърк, който беше едни от застъпниците за идеята за по-тясно сътрудничество с кюрдските сили заради борба с джихадистите.

По-рано „Уолстрийт джърнъл“ публикува информация, че Съединените щати подготвят план за разделяне на териториите в Северна Сирия между кюрдските милиции и Турция. От своя страна „Ройтерс“ написа, че кюрдските отряди са предложили пътна карта за сътрудничество на сирийския президент Башар Асад, като Русия ще играе ролята на посредник между тях. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна