Eмисия новини
от 03.00 часа

Проверяват как Николай Банев е разполагал с телефон в килията

2
Евгения и Николай Баневи в съда
Снимка: БГНЕС

Проверка, разпоредена от ръководителя на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" в Министерството на правосъдието Васил Миладинов, ще установява как разследваният за данъчни престъпления и пране на пари Николай Банев е разполагал с телефон в килията.

От думите на Миладинов стана ясно, че два са начините, по които задържани лица могат да получат забранени предмети:

„Единият – е някой недоброжелателен служител, другият – с т.нар. „хранителни пратки“. Намирали сме телефони в консервни кутии, вафли".

Мобилното устройство, за което съобщи днес в интервю за Би Ти Ви заместник главният прокурор Иван Гешев, е било намерено на 28 декември при рутинен обиск на ареста в Националната следствена служба. На случаен принцип били проверени някои помещения на два съседни етажа, сред тях и килиите, в които са настанени Банев и съпругата му Евгения. При нея не било открито нищо, а при него - телефон. 

По телефона, намерен в кутия от сок, Банев говорел освен със съпругата и майка си, сочени от прокуратурата за членове на ръководената от него престъпна група, и с „руски олигарси“. Търсел от тях защита срещу ангажимент да основе у нас евразийска партия. Ставало дума и за хибридни атаки срещу прокуратурата:

„За мен това е, може да прозвучи силно, но предателство към собствената държава", коментира пред Би Ти Ви Гешев, но не каза дали ще последва от това ново обвинение за Николай Банев.

И въпреки че след бягството на двама затворници от Централния затвор, държавата обеща да затегне мерките за сигурност, Васил Миладинов призна:

„Проверява се багажът, но не всичко може да се хване поради липса и на технически средства“.

Галерия

Още от