Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи финансови фирми на Уолстрийт планират създаването на нова борса MEMX, конкурираща NYSE и Nasdaq

Група от компании за финансови услуги, включваща Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley, Fidelity Investments и Citadel Securities LLC, се споразумяха съвместно да стартират нова нискотарфина борса, която да се конкурира с Нюйоркската фондова борса (NYSE) в лицето на  Intercontinental Exchange Inc. и с Nasdaq Inc., заявиха компаниите в съвместно изявление в понеделник, цитирано от Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Компаниите ще създадат нова съвместна платформа за електронна търговия, наречена Members Exchange (или MEMX), която ще бъде финансирана и контролирана от девет институции, включително и Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab, E*TRADE Financial Corp, TD Ameritrade, UBS и Virtu Financial.

В началото на 2019-а година MEMX ще подаде пред Американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEX) заявление за одобрение да работи като национална борса за ценни книжа, се посочва в съвместното изявление на деветте финансовите компании.

Трябва да се има предвид, че процедурата по одобрение на нова борса от страна на SEC е доста продължителен процес, който може да отнеме 12 или повече месеца. Това означава, че MEMX може да започне да работи най-рано през 2020-а година, или дори по-късно.

Стартирането на подобна борса би довело до нова конкуренция в силно концентрирания борсов бизнес. Към днешна дата всичките 13 активни американски борси, с изключение на една, са собственост на три корпорации: Intercontinental Exchange на NYSE (известна като ICE), Nasdaq и Cboe Global Markets. Между тези три компании се обработва повече от 60% от обема на търговия на ценни книжа в САЩ. Единствената независима борса от тези три корпорации е IEX Group Inc., но през нея се обработва малко над 2% от общия обем на търгуваните американски акции.

Новината за планирано стартиране на нова борса в лицето на MEMX доведе до понижение на акциите на водещите борсови оператори ICE - с 2,66%, Nasdaq Inc. - с близо 3% и Cboe Global Markets Inc. - с 2,5%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна