Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун пристигна с влака си в Пекин на 4-дневна визита

2
Лимузина, за която се предполага, че вози севернокорейският лидер Ким Чен-ун, напуска гарата в Пекин с конвой.
Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е на посещение в Китай, потвърдиха държавните медии в Пекин и Пхенян.

Ким пристигна днес с частния си влак в китайската столица, като започна 4-дневна визитата по покана на китайския президент Си Цзинпин.

Посещението на Ким в Пекин идва след като в новогодишното си обръщение севернокорейският лидер предупреди, че може да поеме по алтернативен път, ако САЩ не облекчат санкциите и натиска върху изолираната страна.

Във фокуса на разговорите в Пекин е подготовката на евентуална нова среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. Все още не е ясно кога може да се проведе тя, но има голяма вероятност разговорите да се състоят във Виетнам.

„По всяка вероятност Ким Чен-ун търси съвет или подкрепа от КНР“, посочва Ван Цзюншън от Академията за източноазиатски изследвания към китайската Академия за обществени науки, предаде БТА.

По думите му след срещата с Тръмп севернокорейският лидер разчита „да открие нова ера в развитието на страната си, която ще бъде ознаменувана с множество благоприятни възможности за Пхенян“.

Според кореиста Ван Шън от Цзилинския университет в Североизточен Китай стъпките на Пхенян към ядрено разоръжаване и сближаване с Вашингтон се дължат най-вече на „доверието към Китай от страна на КНДР“.

„За КНДР 2019-а може да стане същото нещо, каквото бе за Китай 1979 г. (когато Пекин започна реформи, засилващи отварянето на страната към външния свят)“, резюмира Ван Шън.

Лидерът на КНДР е включил в състава на делегацията своя съветник Ким Йон-чхол, който води преговорите със САЩ, и външния си министър И Йон-хо.

Визитата се извършва преди очакваната втора американско-севернокорейска среща на върха, която според Пекин може да има положителен ефект върху мира и стабилността на планетата. 

Китай е най-важният партньор на Северна Корея. Миналата година лидерът Ким бе три пъти в Пекин за разговори с китайския президент Си преди и след историческата среща с Доналд Тръмп през юни миналата година в Сингапур. Тогава двамата се договориха за отказ от ядрено оръжие на Корейския полуостров, без обаче да предвидят конкретни стъпки за постигането на тази цел.

Неясно остана и какви отстъпки са готови да направят Съединените щати спрямо режима в Пхенян.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени