Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският вицепремиер Лю Хъ взе изненадващо участие в първия ден на търговските преговори със САЩ

китайския вицепрмиер Лю Хъ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският вицепремиер Лю Хъ е взел неочаквано участие в първия ден на преговорите със САЩ, имащи за цел разрешаване на търговския спор между двете най-големи икономики в света, съобщава Блумбърг, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Лю Хъ е най-висшият икономически съветник на китайския президент Си Цзинпин, който водеше предишните преговори във Вашингтон, довели до подготвяне на сделка, която обаче беше отхвърлена от американския президент Доналд Тръмп. Преди стартиралите в понеделник двудневни преговори в Пекин китайските власти заявиха, че разговорите ще се водят от по-нископоставен служител на Министерството на търговията. Американската делегация в Пекин пък се ръководи от заместник-търговския представител Джефри Гериш.

Блумбърг отбелязва, че не е ясно колко дълго е останала Лю Хъ на масата на преговори вчера, нито какво точно е обсъждал с американските представители. Очаква се по-късно този месец американският търговски представител Робърт Лайтизер да се срещне с китайският вицепремиер, заяви през миналата седмица източник, запознат със ситуацията.

Самото участие на Лю Хъ на срещата в понеделник показва, че Китай отдава голямо значение на настоящите преговори, въпреки че този път основните участници в разговорите са служители от средно ниво и от двете страни. Въпреки че финансовите пазари се намират в добро възходящо рали през последните няколко сесии на търговия, по-големият спад от последния месец и задълбочаването на китайското икономическо забавяне изглежда увеличават натиска върху властите в Пекин да постигнат сделка с американските партньори. Подобна теза изказа през уикенда и президентът на САЩ.

Настоящите разговори са първите директни контакти между САЩ и Китай, след като президентите на двете държавни се срещнаха в Аржентина в началото на декември и се споразумяха за 90-дневно временно примирие по отношение на войната на митата. Очакват се по-нататъшни дискусии на високо равнище по-късно този месец, като южнокитайското издание Morning Post съобщава, че Доналд Тръмп и китайският вицепрезидент Уан Кишан могат да се срещнат по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който ще се проведе между 22-ри и 25-и януари.

Китайското външно министерство потвърди в понеделник, че Уан Кишан ще изнесе реч в Давос. Говорителят на външното министерството Лу Канг обаче заяви пред репортери, че не е наясно с плановете на Уан Кишан да се срещне с Доналд Тръмп. Той също така отбеляза, че няма допълнителна информация за течащите през настоящата седмица търговски преговори.

Новината, че на разговорите в понеделник е взел участие и китайския вицепремиер Лю Хъ, допринесоха за по-нататъшно възходящо движение на акциите на Уолстрийт по време на търговията в понеделник след техния брутален ръст в края на предходната седмица. Индексът DJIA приключи вчерашната търговия с повишение от 98 пункта (с 0,42%), след като в петък нарасна с цели 747 пункта (скок с 3,3%). Широкият индекс S&P500 пък се повиши с 0,7%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,26%, задълбочавайки тяхното силно петъчно рали съответно с 3,4% и с 4,3%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна