Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски учени откриха два биомаркера, показващи риска от инсулт

Учени от университета в Бирмингам са идентифицирали два биомаркера, които могат да помогнат в диагностиката на предсърдното мъждене (сърдечна аритмия) – най-разпространеното нарушение на ритъма на сърцето, което повишава риска от инсулт, съобщава Би Би Си.  

В продължение на 2 години учените са следили около 700 доброволци, вземайки предвид клинични фактори като възраст, пол, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, история на инсултите или есхемична атака и други.

В процеса на изследването са открити два биомаркера, които са определени като свързващо с предсърдното мъждене звено – единият е секретиран от сърцето хормон, а другият белтък, отговарящ за фосфатната регулация.

„Хората с предсърдно мъждене имат по-висока предразположеност да развиват тромби в кръвта и да получат инсулти, но често то се диагностицира едва след прекаран инсулт. За да се избегне инсулта, е важно навреме да се приемат антикоагуланти (предотвратяващи бързото съсирване на кръвта лекарства). Двата новооткрити биомаркера ще помогнат за ранната диагностика на състоянието на сърцето“, коментира д-р Вини Чуа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени