Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веригата магазини "Сиърс" ще поиска от съдия по несъстоятелност да пристъпи към ликвидация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Sears Holdings Corp., която притежава голямата емблематична американска верига магазини "Сиърс", се очаква да поиска във вторник от съдия по несъстоятелност да пристъпи официално към ликвидация, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Оцеляването на 126-годишната американска верига универсални магазини е поставено под сериозно съмнение, след като през уикенда не беше постигнато предложеното от нейния председател Едуард Ламперт споразумение за поглъщане на компанията за 4,6 млрд. долара от неговия хедж фонд ESL Investments.

Ако "Сиърс" ликвидира активите си, това може да се превърне в най-значимата жертва на вълната от банкрути, която заля сектора на търговията на дребно през последните няколко години, тъй като набиращото все по-голям популярност онлайн пазаруване влоши допълнително и без това ожесточената ценова конкуренция, пред която са изправени реално изградените и съществуващи магазини.

След като на 15-и октомври 2018-а година Sears Holding подаде молба за защита от фалит, компанията оповести, че ще затвори 80 от своите магазини до март 2019-а година. Ще бъдат закрити и съпътстващите Sears Auto Center.

Компанията Sears Holdings Corp. оперираше с близо  700 магазина на Sears и Kmart, след като двете вериги магазини се обединиха през 2004-а година.

Според данни на Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ, към февруари тази година в Sears Holdings работеха 89 хиляди души, което е далеч под почти 350 хиляди само допреди десет години.

Акциите на Sears Holdings се понижиха през вчерашната търговия с 6,56% към скромните 30 цента за една акция, след като в рамките на отминалата година те се обезцениха с цели 91%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна