Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

След хаоса с винетките се задава нова драма, която може да доведе до блокиране на работата на стотици хиляди фирми в страната - поредната смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите, пише СЕГА. Вчера Националната агенция по приходите (НАП) предупреди търговците да побързат с подмяната. ИТ специалистите обаче твърдят, че дадените срокове са прекалено кратки и масово търговците няма да бъдат подготвени за тях. Спорът идва на фона на продължаващите вече четвърти месец консултации между НАП и производителите и внедрителите на въпросния софтуер заради множеството неясноти в новите изисквания в наредбата за фискалните устройства. "Сроковете са изпълними, ако не се чака последният момент. Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера и да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени", посъветва Пламен Димитров, заместник изпълнителен директор на НАП.

Четири пъти е скочил броят на децата, родени от деца, само за четири години. През 2013 г. непълнолетните родилки са били 836, а през 2017-а случаите вече са 3300, показват данни на Държавната агенция за закрила на детето (ДАДЗ) и Министерството на труда и социалната политика, цитирани от МОНИТОР. Невръстните майки са родили предимно в София – град, София – област и областите Бургас, Враца, Пловдив, Варна и Русе. Съвместни проверки на ДАДЗ и Дирекция „Социално подпомагане“ в тези области са установили, че през 2013 г. родените деца от малолетни майки под 14-годишна възраст са 24. Целта на проверките е била да се предотврати изоставянето на деца в домове и ранни съжителства на малолетни и непълнолетни, поясниха от агенцията.

Въпреки че съществена промяна в изпитите в края на 7-и клас няма, просветното министерство стори и невъзможното, за да хвърли в смут седмокласниците за предстоящите им през юни т.г. тестове, информира СЕГА. Обясненията на министъра на образованието Красимир Вълчев и последвалите трактовки на екипа му относно модулите на националните външни оценявания по български и по математика имаха за цел да успокоят учениците и техните родители, но вместо това ги объркаха още повече. Кашата бе забъркана на 3 януари т.г., когато министърът обяви, че двата модула на НВО по български и литература (първият от 25 въпроса, а вторият - преразказ), отпадат. Тогава от МОН разясниха, че модулите всъщност не отпадат, а просто вторият - преразказът, който досега бе по желание (избираха го най-вече деца, които искат да кандидатстват за профилирани или професионални гимназии), става задължителен за всички. Това е така, защото по силата на новия училищен закон вече всички ученици след 7-и клас кандидатстват, тъй като тогава завършва основното им образование (а не в осми клас, както бе до 2016 г.). Т.е всички трябва да държат и двата модула.

Ремонтите в София ще бъдат временно спрени, заради ниските температури. Това съобщи зам.-кметът на града Дончо Барбалов и уточни, че строителните дейности ще бъдат възобновени до затопляне на времето, пише МОНИТОР. „На практика спираме основните строителни дейности - в центъра, по ул. „Каменоделска“, както и изграждането на тролейбусното трасе в „Лозенец“, обясни Барбалов. Основната реконструкция в града в момента е обновяването на ул. „Граф Игнатиев“. Общината премахна огражденията по улицата, за да улеснят търговците по празниците, но от кметството са категорични, че ремонта не е приключил.

На 100 000 души население у нас са се падали по 335 служители в униформа, или по 1 полицай средно на 300 българи, показват данни от анализ на Евростат за броя на полицейските служители в страните на ЕС през 2017 г., съобщава МОНИТОР. На 100 000 души население у нас са се падали по 335 служители в униформа, или по 1 полицай средно на 300 българи, показват данни от анализ на Евростат за броя на полицейските служители в страните на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил - 318 полицаи на 100 000 души население или 1 полицай на 314 души в Евросъюза, отчита европейската статистика. Анализът показва и големи различия в страните-членки на ЕС по броя на полицейските служители, но страната ни е в равнопоставена позиция със страни като: Австрия /333 полицаи на 100 000 души/, Франция /326/, Белгия /342/, Испания /360/ и др.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна