Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жената на норвежки милионер вероятно е отвлечена, поискан е откуп

| обновено на 09.01.19 в 15:51
3
Анне-Елизабет Фавелик Хаген (68 г.), която е омъжената за бизнесмен със състояние около 174 млн. евро, изчезнала на 31 октомври.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съпругата на норвежки мултимилионер е изчезнала от 10 седмици, като вероятно е отвлечена и се иска откуп, съобщи днес полицията, предаде АФП.

Анне-Елизабет Фавелик Хаген (68 г.), която е омъжената за бизнесмен, направил състояние от недвижими имоти и енергийния сектор, изчезнала на 31 октомври.

„Иска се откуп и са отправени сериозни заплахи“, каза инспектор Томи Броске пред журналисти.

„Основната ни версия е, че жертвата е похитена от неизвестни извършители край дома ѝ в Льоренскуг“, на 20-ина километра от Осло, ката той, като посочи, че полицията от самото начало проверява и други версии за изчезването на жената.

Полицията не разполага с данни, че жената и жива, но и че не е жива, посочи Броске. И добави, че засега няма заподозрени.

Предпазливите му думи показват, че властите нямат доказателства, че г-жа Хаген наистина е държана от хора, искащи откуп.

За освобождаването ѝ са поискани 9 млн. евро ($10,3 млн.) в криптовалутата монеро, пише в. „Верденс ганг“.

Полицията не потвърдиха сумата, но каза, че е посъветвала семейството да не плаща на предполагаемите извършители.

Такива случаи са изключително редки в богатата скандинавска страна, в която престъпността като цяло е доста ниска.

По изчезването на жената се работело дискретно от седмици, като властите решили сега да огласят случая с надежда да получат информация от някого, посочи Броске.

Той съобщи, че следователите имали „много ограничени“ онлайн контакти с представили се за похитители онлайн, но отказа да каже кога е бил последният.

Похитителите заплашили да упражнят насилие срещу нея, ако семейството не плати, твърди в. „Афтенпостен“.

Съпругът на изчезналата - Том Хаген (68 г.), е 172-ри по богатство в Норвегия според класацията на сп. „Капитал“, като състоянието му се оценява на 1,7 млрд. норвежки крони (174 млн. евро, $200 млн.).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия