Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имотните спорове между НИМХ и БАН се задълбочават

Снимка: БГНЕС

Задълбочават се имотните спорове между Националния институт по метеорология и Българската академия на науките. От института, който от 1 януари е на подчинение на просветното министерство, твърдят, че БАН иска да им отнеме имоти в София, Варна и Ахтопол, без които синоптиците не могат да вършат своята работа. От управата на академията отхвърлиха тези твърдения. Двете страни ще обсъдят бъдещото ползване на имотите днес следобед с просветния министър Красимир Вълчев

Заместник-директорът на синоптичния институт Христомир Брънзов посочи, че БАН вече има нови имотни претенции за целия район на института в София на булевард „Цариградско шосе“ 66, известен на столичани като ХМС, към имоти във Варна и Ахтопол. Бръзнов посочи, че има ескалация в отношенията с управата на БАН.

„Ние в никакъв случай няма да се съгласим да преотстъпим на БАН, на който въобще не му трябват тези имоти, нещо, което е дадено от българската държава абсолютно целево за Националната хидрометеорологична служба. В крайна сметка има Народно събрание, има български съд“, каза той.

Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН, обясни, че Академията е определила само една сграда от комплекса на „Цариградско шосе“ за бъдещия Институт за изследване на климата, който БАН създаде на мястото на синоптичната служба, след преминаването ѝ към МОН.

„Никаква друга сграда БАН не запазва за себе си, от тези, които са разположени в София“, обясни тя.

Предложението на БАН е имотите в Ахтопол да се ползват и от Синоптичния институт, и от Института по климата.

„Това са всички наши претенции. Ако има някаква ескалация, вярвайте ми, тя не е от наша страна“, заяви Славчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени