Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските преговори между САЩ и Китай продължиха и в сряда, давайки допълнителен тласък на световните борси

Търговските преговори между САЩ и Китай бяха удължени с още един ден, като продължиха и в сряда, съобщи Блумбърг. В същото време американският президент е посочил, че има силно желание да бъде постигнато споразумение с властите в Пекин, което би довело до солиден подем на изнервените пазари на акции, според неназовани източници, запознати с вътрешните обсъждания в Белия дом.

Преговорите между американските и китайските представители на средно ниво приключиха в Пекин в сряда, като говорител на китайското външно министерство заяви, че позитивният резултат от срещата ще бъде полезен за световната икономика. Самите преговори бяха удължени с един ден, което добави към инвеститорския оптимизъм, който беше подсилен и от вчерашни съобщения на Доналд Тръмп в Туитър, че двете страни са постигнали напредък по отношение на търговското споразумение.

Цитирайки източници от Белия дом, Блумбърг съобщи, че Тръмп е по-склонен да сключи сделка с Китай с надеждата, че това ще доведе до подновяване на възходящото рали на Уолстрийт. Официалните американски представители все пак предупредиха, че не се очаква да се стигне до конкретно споразумение по време на настоящите разговори, но те биха могли да доведат до преговори на по-високо ниво, които пък биха могли да сложат край на търговското напрежение, разтърсило световните финансовите пазари през последните месеци на изминалата година.

Фондовите борси по цял свят реагираха позитивно на информациите за постигнат напредък в търговските преговори между САЩ и Китай. Снощи основните фондови индекси на Уолстрийт приключиха с добри повишения за трета поредна сесия на търговия, като индексът DJIA нарасна с 256 пункта (или с 1,09%), широкият индекс S&P500 - с 0,97% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,08%.

Инвеститорският оптимизъм се пренесе и по време на днешната азиатска търговия, като японският фондов индекс Nikkei се повиши с 1,1%, индексът Hang Seng - с 2,27%, китайският Shanghai Composite - с 0,71%, южнокорейският Kospi - с 1,95% и австралийският ASX 200 - с 0,98%.

Европейските пазари на акции също стартират търговията в сряда с добри повишения към 4-седмични върхове. Общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,8%, германският DAX 30 - с 1%, френският CAC 40 - с 1,1%, италианският MIB - с 1,15% и британският FTSE100 - с 0,75%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени