Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговците и превозвачите на горива на дребно остават в протестна готовност

| обновено на 09.01.19 в 14:29
Снимка: БГНЕС

Търговците и превозвачите на горива на дребно остават в протестна готовност и след изявленията на министъра на икономиката Емил Караниколов, че ще поиска да се отложи с половин година влизането в сила на спорния Закон за горивата.

За да отменят протестите, от сдружението поставят две условия, съобщи пред "Хоризонт" Симо Симов от Управителния съвет.  

"Първо, искаме да го видим, че това е внесено в Народното събрание и гласувано за спиране на закона в следващите 6 месеца. Второ, искаме да ни включи в работната група по ремонта или поправката, или изработването на нов закон. Дотогава оставаме в протестна готовност", каза той.

От сдружението настояват за премахването на бариерите пред дребния бизнес и за текстове срещу сивата икономика в сектора, включително наказателна отговорност за нелегална търговия с горива, посочи още Симов.

“Спря го за момента, той ни увери, че до два дена законът ще бъде върнат в пленарна зала за преразглеждане. Обеща, че ще ни поканят с работна група и ние да участваме, коментира пред БНР Иван Кашилски, представител на управителния съвет на Националното сдружението на търговците и превозвачите на горива, темата дали министър Караниколов успя да спре протеста.

“Много човешки съдби зависят от думите и от обещанието на министъра. От 28-и януари влиза в сила смъртната присъда на нашите фирми“, каза той в интервю за предаването “12+3“.

Доста са нещата, които ни ограничават да работим. Тук се ограничават правата на труд. Как може 24-26-30 години да го вършим това и в един момент ни изхвърлят като / …/. Бутилките за бита - 10 000 бутилки изискване на склад. 50 кубика резервоар за съхранение, във военно време ли запаси ще пазим, коментира той исканите от сдружението промени.

В този закон юристи и то изтъкнати юристи коментират, че в него се нарушават човешки права, ако дойде един французин, германец, италианец в България, да се занимава с тази дейност, той трябва тепърва в държавата да внесе 750 хил. евро, за да работи. По този начин се нарушават човешки парва на граждани от ЕС, защото никъде го няма в ЕС това нещо, каза още Кашилски и поясни как под каква форма ще е протестът:

“Затваряне, може би на всички граници в страната, защото ние сме национално сдружение, почти във всеки окръжен град имаме минимум 3-ма 4-ма членове на сдружението“.

“Дадоха назад, защото предстоят европейските избори само след четири месеца, защото е зима и ги е страх от протести, коментира Владислав Панев от “Демократична България“ пред БНР инициативата на Емил Караиванов, който предложи да се променят текстовете.

“За данъчните е най-добре да имат 5 поднадзорни лица, за да могат да ги контролират по-лесно. Но икономиката не трябва да работи, за да обслужва НАП, а за да осигури растеж, иновации, нови технологии, работни места и поминък във всички региони. Този поминък може да се осигури от дребните играчи на пазара на горива“, каза той в интервю за предаването “12+3“ по отношение на необходимите промени в Закона.

Всички се кълнат, че защитават малкия и средния бизнес, когато дойдат избори, и в същото време съдействат за монополизацията на цели отрасли, каза още той.

“Според мен този закон трябва да отпадне изцяло“, посочи още Панев и добави: "Според мен нямаме нужда от такъв закон. Прекрасно сме работили и без него".


Интервютата може да чуете от звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!