Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Македония прие албански предложения за конституцията

Премиерът на Македония Зоран Заев
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви на среща с лидера на Алианса за албанците Зиядин Села, че приема предложението му за промени в част от преамбюла на конституцията, предаде БГНЕС.

„Когато прочетете преамбюла в момента ще видите „гражданите на Македония, македонският народ, както и гражданите, които живеят в границите, част от албанския народ, част от турския народ и т.н.“. Крайният вариант ще бъде "гражданите на Македония, македонския народ и част от албанския народ, част от турския народ, част от влашкия народ ...“ което по подходящ начин, изравнява гражданите пред родината им - Република Македония", обясни Заев късно вчера.

Той изрази задоволство от конструктивния разговор със Села, отбелязвайки, че Алиансът за албанците с ангажимента си към НАТО и ЕС, а по отношение на чувствителността към македонската част от народа в Република Македония, продължава в този дух.

„Второто изменение, което всъщност е прието и от Алианса за албанците и частта на Беса (друга албанска партия), е обсъждането на изменение 36 или член 49, където буквално в предложението беше „за диаспората на македонския народ“, за да бъде еднаква грижата на държавата към всички граждани, които живеят в диаспората, благодарение на тяхната дискусия остава да бъде както вече е прието в тяхната основна дискусия „диаспората на македонския народ и други общности, живеещи в Македония“, каза премиерът.

Той посочи, че третото нещо, което се приема от Алианса за албанците, е изменението за Косово, т.е. в конституцията, освен четирите съседи, се регистрира и петият съсед, признат от Република Македония - Косово.

Заев каза на срещата, че е потвърдено, че Алиансът за албанците ще подкрепи конституционните промени и конституционния процес в парламента, като изрази увереност, че същото ще се случи и с Беса.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна