Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каспаров: Малко е вероятно Русия да се съхрани в сегашните си граници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров е малко вероятно в близките 15-20 години Русия да се съхрани в сегашните си граници. На своята интернет страница Каспаров отговаря на редица въпроси, поставени му от читатели, сред които възможна ли е демократизация на Русия, за отношенията си с друг виден опозиционер – Алексей Навални, за външната политика на президента Путин, за Тръмп и отношението му към Путин и Русия.

„Русия в момента е империя с очевидно нееднородни региони. Например Северен Кавказ и особено Чечня силно се отличават от сибирските или северозападните региони на Русия“, казва Каспаров, който след края на шахматната си кариера се отдаде на политическа дейност.

Според него в близко бъдеще Русия може да загуби част от своите територии.

„Проблемни са далекоизточните територии. Те са слабо населени, но богати на природни ресурси, които се използват от властта за лично обогатяване. Към тези територии очевидни претенции има Китай, който разполага с финанси, историческа перспектива и визия за столетия напред. Това за мен е главният въпрос – ще успее ли Русия да запази макар и само административен контрол върху Далечния изток“, казва още Каспаров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна