Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетесата Спаска Гацева ознаменува 80-годишнината си с две книги

Спаска Гацева (седнала) и Юлия Дивизиева по време на премиерата
Снимка: личен архив

Със „Светла повест” и с юбилейната поетична книга „Тишината в мен” зарадва наскоро почитателите си поетесата Спаска Гацева. През декември  тя отпразнува своя юбилей с двойна премиера в галерия-книжарница „София прес”.

За юбилейната й стихосбирка „Тишината в мен”, литературната критика отбелязва: "Разгърнете тази книга и ще ви повлече водопадът от толкова многолика пъстрота: с контрастни емоции, с картини от повече от четири сезона, с пейзажи от всекидневни разсъмвания и нощни приключения, през говора на надеждата и мълчанието на спомена...
Спаска Гацева е артистка по душа: тя излиза на сцената неподготвена, защото вярва, че най-добрият спектакъл е импровизацията. Така словесното признание никога не е фалшиво, нагласено или форматирано като пластмасовите думи на режисираните по калъп творци."

Ето го нейното „Дихание”:

Сама съм, Господи, сама
във земната пъртина
Дали събира ни смъртта  
в една картина?
Крилата вятърът ми взе.
Безпътност безметежна  
завърза моите нозе  
тук с кукувича прежда.

Сама съм, Господи, сама.
Сърцето ме изгуби.
Не се обличам за света  
отдавна с пеперуди.
Оттатък земната вина  
какво ли има?
За лунното ми примъчня  
в небесносиньо.

"Спаска Гацева отваря очи сутрин винаги с мисълта за новото, което ще напише – за нея поезията е автентичният живот, а общуването във фейсбук е ежедневният й женшен, без който тя не може..." - пише за нея Анжела Димчева.

Спаска Гацева е родена в Плевен. Завършва журналистика в Ташкентския държавен университет през 1964 година. Работила е като журналист в родния си град и в узбекското национално радио. Нейни творби - поезия и публицистика - са отпечатани в литературни издания в България, Русия, Узбекистан, Румъния и Унгария. Автор e на поетичните книги: „Зрели дъждове” „Писма до небето”, „Бели моми, черни мъже”, „Земна стая”,„Поезия - избрано”, „Фантазия за dona S”, “Luna по време на химери”, “Рецитал” и др. както и на  публицистичните книги “Из гора ходят, мене търсят” „Ловец на деня”, „Прошка при пеперудите”. Член е на Дружеството на писателите в Плевен.

За творчеството на Спаска Гацева в „Артефир” разговаряхме с поетесата Юлия Дивизиева - редактор на две от книгите й. Разговора можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени