Eмисия новини
от 12.00 часа

Откриха формула за моногамията с 24 гена

При немоногамните видове женската, като отровната жаба Oophaga pumilio (вляво), осигурява почти всички грижи за потомството. Докато при моногамните – като жабата Ranitomeya imitator (вдясно), тази дейност е споделена.
Снимка: Университет на Тексас

Учени откриха 24 гена, които превръщат животни от повърхностни любовчии във верни партньори за цял живот, съобщиха в. „Дейли мейл“ и в. „Индипендънт“, цитирани от БТА.

Подобен генетичен профил може да играе роля и за продължителните връзки на хората.

Много животни, като албатросите, образуват двойки, за да отглеждат заедно потомството си. Други имат по няколко любовни партньори през един развъден сезон.

За да разберат защо някои животни са моногамни, а други сродни на тях живеят в промискуитет, учени от университета на Тексас изследвали гените, които са активни в мозъците им. Те установили, че сред десет вида животни, разделени от милиони години еволюция, при моногамните мъжкари се повтаря еднакъв модел от 24 гена.

На практика моногамното поведение може да е много сложно. Резултатите от изследването обаче показват, че в основата му е прост механизъм в мозъка, който го задейства.

Учените са работили с мишки, полевки, пойни птици, жаби и риби цихлиди. Те не са имали общ предшественик повече от 450 милиона години. Специалистите са се заинтригували от това как еднакъв „комплект с инструменти“ се появява  отново и отново в дървото на живота.

„Има запазени комплекти гени, които се използват за определени неща“, обясни д-р Ребека Йънг. Това е характерно не само за механизмите, контролиращи физически процеси като растеж на крайници, но и лежи в основата на поведения, например птичите песни или агресията.
Още от

Картини оживяват в музика

публикувано на 18.06.19 в 12:13