Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за обилни валежи е обявен в 5 области на страната

Километрични опашки от камиони на ГКПП "Кулата-Промахон"

| обновено на 10.01.19 в 16:49
Автор:
Снимка: pixabay.com

Оранжев код за обилни валежи от дъжд е обявен за областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, а в Смолян предуреждението е за обилен сняг. В 7 области на Западна България пък е в сила жълт код за валежи от сняг.

Предупреждение за валежи от дъжд е обявено за областите Кюстендил, Благоевград, Сливен, Варна и Добрич, като очакваните количества са 25-35 л/кв. м.

В сила е и оранжев код за силен вятър за цялото Черноморие.

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално. В ранните часове на деня някои пътнически влакове са пристигнали в крайните си гари с минимални закъснения, съобщиха от БДЖ. 

Летище "София" също работи нормално в зимни условия. Предвид усложнената обстановка пътниците трябва да са на територията на летището минимум 2 часа преди часа на излитане.

Екипи на Столичната община са в готовност да затварят пътя към Витоша, за да бъде почистен от снега. 169 снегорина са обработили трасетата на масовия градски транспорт в София. Екипи на Дирекция "Аварийна помощ" продължават с обходите в южните райони и централната част на столицата, каза кметът Йорданка Фандъкова:

"Приоритетно почистваме трасетата на градския транспорт. Много различна е обстановката в момента. В южните райони валеше много интензивно, почистваше се Южната дъга. В същото време, към "Младост" към този момент не валеше и там нямаше необходимост от почистване. Затова казвам: следи се внимателно, на GPS-системата се наблюдава, също така и системата за видеонаблюдение. Непрекъснато се наблюдава, за да може да се реагира много бързо, където е необходимо. В центъра валеше доста интензивно! Там имаше необходимост от обработки. Организираха се фирмите. Знаят, че санкциите за непочистени участъци са много големи. При над 5% непочистен участък не им се заплаща нищо, така че надявам се да си свършат добре работата днес. Вътрешнокварталните улици се чистят там, където е възможно и тогава, когато е възможно, докато вали снегът. След като спре снегът, ще се влезе по-интензивно в кварталните улици. Възложила съм приоритетно да се почистват вътрешнокавратлни улици, където има училища, детски градини, поликлиники и по-интензивно движение на пешеходци и автомобили. Трябва да е ясно, че обстановката е сложна, зимна, така че някъде е възможно да има затруднения и трябва да се реагира бързо. Ако продължи снеговалежът по време на трафика, ще има, разбира се, затруднения в движението".

Фирмите, които почистват столичния район "Възраждане", ще бъдат глобени, защото не са почистили спирките от снега тази сутрин.

Пътната обстановка в Пернишка област е нормална с проходимост при зимни условия. 38 машини са работили през цялата нощ в общините. Опесъчени и почистени са основните общински трасета на територията на Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци. Снежната покривка в областта е 10-15 см. 

Едно село в Кърджалийско е без ток след падналите снощи валежи от сняг. Аварийни екипи работят за отстраняване на повредите, като се очаква следобед захранването да бъде възстановено. През изминалата нощ на терен в областта са работили 105 снегопочистващи машини. Тежък автомобил, закъсал заради заледяване, затвори пътя Момчилград – Крумовград. Машината е изтеглена и проблемната отсечка вече е отворена. Най-тежка е била обстановката в района на Ардино, но сутринта и там отпаднаха въведените снощи ограничения за движение. 

Около един метър достигна снежната покривка в района на Пампорово и високите части на СмолянскоРано сутринта започна почистване на основните пътища, но по второстепенните и в района на спирките придвижването е силно затруднено. Заместник-областния управител Адриан Петров заяви: "На територията на цялата област няма проблеми с електрозахранването. Тази нощ към 4.00-5.00 ч. имаше проблем с един трафопост на Пампорово. За един час обаче колегите успяха да оправят всичко. Заради този трафопост имаше прекъсваня на тока в Смолян два пъти за по 10 минути. Пътищата всичките са проходими при зимни условия, отпадна ограничението за вериги. Остава ограничението през проходите за 12 тона, без ремаркета и полуремаркета". 

Най-много сняг в Сливенско е паднал в планинското село Градско, където снежната покривка е 45 см. Няма бедстващи селища и затворени пътища. От общината призоваха шофьорите, които имат намерение да пътуват към местността „Карандила,“ да отложат пътуването за следобедните часове, за да не се пречи на снегопочистващата техника. В областния град основните булеварди се почистват, каза Снежана Кънева, началник на отдел ”Сигурност и управление при кризи“ в общината:  

"Ток и вода имаме навсякъде. Храна има навсякъде. Пътищата се обработват по 10 направления по общинската пътна мрежа, които достигат до границата на съседните общини. Спирки, подходи – всичко е обработено към Ямбол, към Бургас, към с. Бяла, така че мога да кажа, че е нормален режимът на придвижване. Общественият транспорт се движи без закъснения".  Единственият затворен за ползване път през зимния период е „Селището“ – вр.“Българка“.

Около 20 сантиметра е снежната покривка в Кюстендилско, което усложнява обстановката по пътищата в региона.  Има въведени ограничения по някои от направленията. Над 40 машини почистват по основните направления от републиканската мрежа в областта. Заради ниските температури и обилния снеговалеж кметът на Дупница инж. Методи Чимев разпореди днес и утре "синята зона" да бъде безплатна. "Температурите са ниски, няма смисъл да застрашаваме здравето на служителите, а и условията за паркиране след този снеговалеж не са предпоставка да се таксуват гражданите". Синята зона продължава да функционира от понеделник.

Километрични опашките от тежкотоварни автомобили на граничния пункт Кулата-Промахон, след като заради обилните снеговалежи снощи и Гърция, и България въведоха временни забрани за камионите. Стотици камиони чакат в аварийните ленти в граничните зони на "Промахон" и на "Кулата". Вчера гръцките власти въведоха забрана за пропускане на МПС над 3, 5 . Заради силни валежи от сняг снощи временно беше ограничено движението на камиони и в четири пътни участъка на наша територия. Заради липсата на достатъчно зони за паркиране, камионите  са изчакали отпадането на забраните и по самите пътни платна. Пропускането през границата и от двете страни върви поетапно. Към момента, тежкотоварни автомобили над 12 тона не могат да преминават  по пътя Сатовча-Доспат и Гоце Делчев-Катунци през Папаз чаир.  

Към 10:20 ч. е възстановено е движението на автомобили над 3.5 тона през ГКПП „Илинден“ в посока Гърция, както и движението на товарни автомобили над 12 тона по път III-197 Гоце Делчев – Доспат, съобщиха от АПИ.

Безразборното паркиране по улиците в Перник блокира снегорините, съобщи кметът Вяра Церовска. Има участъци, където не е почистено добре и снегопочистващата фирма ще бъде санкционирана. Заради обилния снеговалеж, пътната обстановка в общината е усложнена, но няма блокирани села и квартали. Общинският инспекторат извършва проверки за непочистени пространства пред магазини и фирми. Церовска призова перничани да почистят пред домовете си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени