Eмисия новини
от 18.00 часа

ЕС и НАТО поздравиха Македония за историческото гласуване на конституционните поправки

| обновено на 11.01.19 в 17:58

Правителството на Република Македония поздравява всички граждани и депутатите за поетата отговорност, с която пред страната се отварят вратите на НАТО и ЕС. Това се казва в официална декларация на македонското правителство по повод приетите промени в Конституцията съгласно Преспанския договор. С тях Република Македония става Република Северна Македония. Измененията бяха приети с 81 гласа. 

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написаха: „Макар и да очакваме следващите стъпки, които водят до цялостното прилагане на споразумението от Преспа, Евросъюзът остава твърдо решен да продължи да подкрепя страната в общата ни цел за интеграцията ѝ в ЕС".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас също поздрави македонския си колега, след като депутатите в Скопи гласуваха да сменят името на страната на Република Северна Македония. Решението беше приветствано и от САЩ.

ВМРО-ДПМНЕ не приема гласуваните промени в Конституцията и ще иска незабавно разпускане на парламента, стана ясно от пресконференцията на лидера на партията Християн Мицковски в нейната централа. Той потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията да не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята на страната. Като лидер на най-голямата опозиционна партия Мицковски поиска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори.


По-рано управляващите постигнаха договор с албанската партия Беса и новата парламентарна група на изключените от ВМРО-ДПМНЕ депутати и коалицията, като така си осигуриха нужното мнозинство.
Заседанието на парламента започна на фона на протест пред парламента, организиран от сдружението "Македония блокира" и партията Единна Македония. Демонстрантите викаха "предатели" и четоха от импровизирана трибуна имената на 80-те депутати, които трябва да гласуват за конституционните промени.

С промените името на страната става Република Северна Македония и се отваря пътят ѝ към членство в ЕС и НАТО. Изменят се и някои текстове, поискани от албански партии, осигуряващи мнозинство на премиера социалдемократ Зоран Заев.

Бившият лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който потърси убежище в Унгария, за да не влезе в затвор за злоупотреби, призова снощи депутатите да избегнат „национална катастрофа“ с приемането на конституционните поправки.

„Когато тези промени преминат в македонския парламент, Гърция със сигурност няма да пропусне този исторически шанс да постигне договор, което е пълен триумф за тях, а за нас национална катастрофа“, написа Груевски във Фейсбук. Той атакува и Договора за приятелство с България, като го нарече „вредно споразумение“.

Дебатите за промените в конституцията започнаха в сряда, но заседанието бе прекъснато от председателя Талат Джафери след обръщението на премиера Зоран Заев, за да може всеки депутат да получи стенограма от речта му.

Заев заяви пред парламента, че с постигнатите договорености с Гърция става възможно да се отворят първите глави от преговорите за членство в ЕС още тази година.

Освен това македонците, по думите му, получават кристално и недвусмислено потвърждение за своята идентичност.

Гърция вече не оспорва правото им на самоопределение, а македонският език ще се използва във всички институции, в Евросъюза и в НАТО, каза Заев.

Премиерът посочи вчера, че дали ще има мнозинство от две трети за одобряване на конституционните промени в 120-местния парламент – т.е. 80 депутати, ще се знае в деня на гласуването им, но не посочи този ден


Галерия

Още от