Eмисия новини
от 03.00 часа

От днес трябва да работят терминали за е-винетки по всички пунктове на границите, според АПИ

На ГКПП Станке Лисичково принтерът на терминала замръзна

2
Снимка: Кети Тренчева

Въпреки вълната от оставки в Агенция „Пътна инфраструктура“ и регионалното министерство, системата за електронните пътни такси продължава да изпитва трусове. Електронни винетки се предлагат в над 4000 обекта - областните пътни управления, някои бензиностанции, пощенските станции и офисите на „Изипей“ винетките могат да се плащат и в брой. На граничните пунктове обаче не е така. Днес е крайният срок, в който АПИ заяви, че ще обезпечи границите с терминали за самообслужване.

На най-натоварения граничен пункт Кулата са монтирани 3 терминала за купуване на електронни винетки. Заради по-бавната процедура и неопитност на клиентите, се образуват опашки. Има и още една причина – не малко от хората, влизащи в България, нямат дебитни карти. Това наложи вчера служители на областно пътно управление –Благоевград да заминат спешно за границата и да предлагат услугата срещу кешово заплащане.

На другият граничен пункт с Гърция - Илинден Екзохи, едва в 15.30 часа вчера служебен микробус с 11 терминала разтовари един от тях на границата. Кога и как ще се монтира и дали ще заработи - не е ясно.

На най-южната граница с Република Македония - на пункта „Златарево“, има два терминала и те работят.

На далеч по-натоварения - Станке Лисичково, откъдето минава целия туристически поток за зимните курорти, има само един терминал, който обаче е полуработещ. Принтерът, който трябва да пуска квитанцията, беше замръзнал. Устройството беше монтирано в неугледно помещение с метално-стъклена конструкция и работеше при минус 6 градуса.

Македонските граждани, влизащи в страната ни, се оплакват, че не могат да платят кеш и не могат да се оправят с устройствата.

Служител на Агенция „Митници“ сподели, че откакто го има терминала за електронни винетки, това е второто му работно място. Митническият служител започна демонстрация.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Галерия

Още от