Eмисия новини
от 12.00 часа

Много населени места в Австрия и Франция са откъснати от света заради лавини в Алпите

Драматична остава обстановката в Алпите, където трети ден продължават обилните снеговалежи. Много населени места в Австрия и Франция са откъснати от света заради паднали лавини. Училищата в някои райони на южната германска провинция Бавария остават затворени.

За последните 24 часа новата снежна покривка е достигнала над един метър. За повече от 100 тежки катастрофи съобщава пътната полиция в Бавария само през изминалата нощ. Обилният снеговалеж и навяванията създават проблеми не само в малките населени места, но и по магистралите.

В австрийските Алпи загина 16-годишно момче, пометено от лавина. Властите са обявили най-високата степен – пета – за лавинна опасност. Лавини са блокирали цели долини. Паднали дървета под тежестта на снега са скъсали далекопроводи. В Бавария и в Австрия войници помагат в разчистването на пътищата и с доставки на хранителни стоки.

Заради усилване на вятъра по високите части на планината лифтовете в много ски курорти в Австрия не работят. Метеоролозите очакват едва утре постепенно спиране на валежите.

Още от

Акценти от чуждестранния печат

публикувано на 18.06.19 в 10:01