Eмисия новини
от 22.00 часа

Ципрас и Меркел обсъждат края на спасителната програма и името на Македония

Ангела Меркел и Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С изключителни мерки за сигурност Атина посреща днес германския канцлер Ангела Меркел. Над 2000 полицаи и снайперисти охраняват маршрута на канцлера. 

"Меркел пристига, за да подкрепи правителството преди решаващия вот за споразумението със Скопие", съобщават гръцките медии. Коментаторите припомнят, че Германия и лично канцлерът Меркел изиграха важна роля по оставането на Гърция в еврозоната и възстановяването на страната от тежката икономическа криза. Атина очаква подкрепа по европейски и международни въпроси, както и енергийни проекти на територията на Гърция и балканските страни.

Ципрас и Меркел ще дадат пресконференция след приключване на срещата. Освен края на спасителната програма на Гърция се очаква двамата да обсъдят и споразумението за името на Македония.

В програмата на посещението на германския канцлер е включена и среща с лидера на опозицията Мицотакис, който е на позиция срещу споразумението със Скопие. От "трудно" до "почти невъзможно", според предварителните коментари, е Меркел да промени целта на консерваторите от "Нова демокрация" да свалят правителството на Ципрас при гласуване на Преспанското споразумение.

Леви партии и анархисти обявиха протести в Атина по време на визитата на германския канцлер. 

Още от
Американски войници се подготвят да разтоварят техниката в база в Литва, близко до руската граница.

Батальон US войници пристигна в Литва

публикувано на 21.10.19 в 21:35