Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката таксономия

Птицечовката е единственият оцелял представител на семейство Птицечовкови и на рода Птицечовки.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършват 241 години от смъртта на бащата на тази научна област, която до ден днешен се опитва да класифицира огромното богатство на живия свят – шведът Карл Линей. По какво се различават според тази наука в нейното модерно каталогизиране империя, царство и надцарство, семейство, клас, разред и род в познатата досега фауна? Защо напоследък редица учени настояват за преосмисляне на някои таксономични категории, основната от които остава биологичният вид? Как разгадава съвременната систематика на организмите парадокси на живота от рода на птицечовката, птицата киви и мадагаскарската ръконожка-лемур, известна със странното име „ай ай“?
В разговора със зоолозите от Националния природонаучен музей при БАН Николай Симов и Марио Лангуров търсим повече яснота в загадъчните дебри на класификационната наука.  

Коментарът на техния колега Стоян Лазаров за странното на пръв поглед наименоване на повече от десетте вида паяци, открити от него, добавя любопитни подробности по темата за таксономията, смятана от мнозина изследователи за висш пилотаж в научните дирения.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени