Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враните могат да определят теглото на предмет по движението му на вятъра

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новокаледонските врани притежават умение, присъщо само на хората - да преценят теглото на предмет по това дали помръдва при лек или при силен вятър, съобщи Сайънс алърт. Това са първите животни с подобно умение, заявиха британски, новозеландски, германски и австрийски учени, допълва БТА.

Враните и гарваните са известни като умници. Затова извършилите експеримента психолози искали да проверят доколко те могат да определят тегло само с наблюдения.

"Ако видим кашон, който се търкаля по улицата при лек вятър, и друг, който остава неподвижен в буря, лесно определяме кой от тях е лек - обясняват учените. - Това умение да се правят заключения за свойствата чрез наблюдение, а не само чрез пряк опит, е полезно при много обстоятелства".

Предишни експерименти, главно с шимпанзета, показаха, че макар и да могат да сортират предмети според теглото им, те не могат да преценят колко тежи нещо чрез наблюдения.

Учените са работили с 12 уловени диви врани, два предмета и вентилатор. Те ги разделили на две групи като на едната давали награда, когато пускали тежък предмет през тръба, а на другата - за лек предмет. При следващия експеримент закачили пред птиците непознати предмети пред вентилатора и ги оставили да ги наблюдават. Въпреки че нямали възможност да ги докосват, птиците правилно избирали необходимия им лек или тежък предмет в 73 процента от случаите.

Изследването е извършено от учени от университетите на Кембридж, Окланд, "Макс Планк" и "Берта фон Зутнер".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени