Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК стартира разследване относно данъчното третиране на компанията Nike в Холандия

Европейската комисия обяви в четвъртък, че е започнала задълбочено разследване на данъчното третиране на компанията Nike Inc. в Нидерландия, отбелязвайки, че това е дало на американския производител на спортни стоки незаконно и несправедливо конкурентно предимство.

В свое изявление Комисията посочи, че холандските органи са издали пет данъчни постановления в периода от 2006 до 2015 година, две от които все още са в сила, одобрявайки метода за изчисляване на плащаните възнаграждения на две дружества на компания Nike със седалища в Нидерландия - Nike European Operations Netherlands и Converse Netherlands.

ЕК заяви, че на този етап е загрижена, че изплащаните възнаграждения могат да не отразяват икономическата реалност. Задълбоченото проучване ще прецени дали производителят на спортно оборудване е получил несправедливо конкурентно предимство.

"Държавите-членки не трябва да позволяват на компаниите да създават сложни структури, които неоправдано да намаляват облагаемите си печалби и да им дават несправедливо предимство пред конкурентите“, заяви европейският комисар, отговарящ за конкуренция Маргрет Вестагер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени