Eмисия новини
от 22.00 часа

Да превърнеш класиката в рап – група „Неспир“

Как звучат Дебелянов, Вапцаров и Ботев в рап вариант

Снимка: БНР

Студентите Иван Савов, Иво Димов и Любомир Кючуков рапират по стихове на български поети класици. Досега са направили рап изпълнения по стихове на Дебелянов, Ботев, Вазов, Вапцаров, Теодор Траянов, Атанас Далчев, Николай Лилиев. 

Иван и Любомир учат право, а Иво – културология, като преподава и ментална аритметика на деца. 

Идеята се ражда през 2016-а. "С Иван чухме една песен по текст на Дебелянов. Тя се казва „Инфанта“, на пловдивската група TДК", споделя Иво и веднага допълва, че идеята не е уникална, но те са сред малкото, които правят тази комбинация.

"Срещаме предимно подкрепа за това, което правим, защото това са текстове, издържали проверката на времето", казва Любомир. Той се занимава и с литература и определя текстовете, по които работят, като особено скъпи за него.

В канала им в You Tube ги обвинили, че са "откраднали" авторските права върху творчеството на Атанас Далчев. „Не правим никакво нарушение“, уверяват авторите, като подчертават, че текстовете се използват в песни с некомерсиална цел. 

Обичат да казват, че не рапират за коли, жени и ланци. Целевата им група от слушатели са техните връстници, защото смятат, че тъкмо те имат нужда да познават текстовете на класиците по-добре.

Първият им професионален запис се случва буквално преди дни в студиото на студентското радио „Реакция“.

Още не са завършили mixtap-а си, който ще бъде озаглавен „Време“ и ще излезе до края на годината.

Още за нестандартния прочит на класиците - слушайте в звуковия файл.
Още от