Eмисия новини
от 12.00 часа

ЕЦБ предупреди за растящи икономически рискове, несигурност около Брекзит и търговското напрежение в световен план

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на последното за 2018 година заседание членовете на Европейската централна банка предупредиха за нарастващи икономически рискове и климат на "обща несигурност", въпреки че те продължиха с плановете за постепенно премахване на гигантската програма за закупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро, показва стенограмата от проведеното на 12-и и 13-ти декември заседание.

Централните банкери предупредиха за многобройни фактори, влияещи върху икономическия растеж, стабилността на финансовите пазари и бизнес разходите, включително влошените очаквания за корпоративните приходи и търговските спорове на световно равнище. Протоколът от декемврийската среща на ЕЦБ, оповестен в четвъртък, разкри, че може би икономическите рискове сочат в посока надолу (за по-слабо от очакваното представяне на икономиката на еврозоната).

"Беше подчертано, че ситуацията остава крехка и нестабилна, тъй като рисковете могат бързо да наберат скорост или да се появят нови несигурности", се казва в протокола от декемврийското заседание, визирайки най-вече несигурността, свързана с Брекзит, със световната търговия и с волатилността на финансовите пазари.

Въпреки всички това, членовете на ЕЦБ решиха, че средносрочните перспективи за икономиката на еврозоната остават стабилни, като се имат предвид силният пазар на труда и нарастващите заплати. С оглед на това централната банка формализира взетото по-рано решение за преустановяване в края на 2018-а година на програмата за закупуване на облигации в размер на 2,5 трилиона евро, известна като "количествени улеснения".


Още от

Фейсбук представя своя криптовалута

публикувано на 18.06.19 в 09:39