Eмисия новини
от 12.00 часа

Камен Старчев открива „Тайната на машините“

Камен Старчев (1971, София) е един от най-енигматичните съвременни художници. Не говори много за работата си, сякаш оставя зрителя сам да се справи с магнетизма на неговите графики. Завършил е специалност Скулптура в Националната художествена академия, София, правил е много самостоятелни изложби у нас и в чужбина, носител е на престижни награди. Всяка негова нова изложба е не само визуална провокация, но активира въображението и мисълта.  
Ето какво казва за работите му Галина Лардева: „Произведенията на Камен Старчев използват разпознаваеми детайли от действителността, изведени до почти абстрактна форма, които усилват въздействието си чрез своята отчужденост спрямо конкретни конотации, функционалност и контекст. Дигиталният печат позволява допълнително техницизиране на изображенията до степента на лаконичен израз, при който те придобиват структурата на схема, образите са лишени от всякаква възможна сюжетност и каузална обвързаност, а цветовите решения са в посока на доминацията на синтетични цветове.“
Най-новата му изложба се нарича „Тайната на машините“ и е провокирана от едноименното стихотворение на Ръдиард Киплинг, което за първи път е преведено по този повод на български език от проф. Александър Шурбанов.  Тя се открива днес в Пловдив, в галерия U.P.A.R.K.
Още от