Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положителна оценка на възможностите пред предприемачите в България, сочи проучване

Снимка: БТА

Годишна анкета сред австрийските фирми за бизнес средата у нас дава положителна оценка на възможностите пред предприемачите в България. Една трета от представителите на австрийските компании споделят категорично позитивните си нагласи към условията в страната, но останалите две трети имат своите препоръки към правителството. Предимно към борбата с корупцията и престъпността, правната сигурност, намаляването на бюрокрацията и икономическата предвидимост. И тук най-големият проблем пред бизнеса се оказва работната ръка.

Австрия се нарежда на второ място сред чуждестранните инвеститори у нас, с директни инвестиции от 4 млрд. евро през 2017 година. Данните за 2018 година не са напълно обобщени, но е ясно, че за първите 9-месеца на годината, обменът на стоки и услуги общо е за повече от един млрд евро, а инвестициите - 62 млн. евро.

От Австрия в България внасяме предимно превозни средства, машини и лекарства, а от България към Австрия изнасяме - отново машини, облекло и спортно оборудване.

Александрос Вореопулос - представляващ австрийска фирма за производство на железопътни стрелки в България за цял свят разказа, че проблеми с персонала няма, работна сила има, защото е добре платена, но въпреки това от 20 години фирмата не успява да изгради силен екип в страната.

Липсата на квалифицирани кадри обаче е проблем за друга австрийска фирма в България. И това, че се налага буквално да строи улиците към своите бизнес имоти в София. Въпреки това, изпълнителният ѝ директор Антон Стойков е оптимист.

Репортажът чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна