Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи негативен старт на Уолстрийт след четири поредни сесии на солиден растеж

Пазарите на акции на Уолстрийт стартират търговията в четвъртък на негативна територия след четири поредни сесии на солиден растеж, тъй като инвеститорите изглеждат леко разочаровани от липсата на по-конкретни детайли от приключилите вчера търговски разговори между САЩ и Китай, както и от по-слаби от очакваното резултати на някои търговци на дребно по време на празничното предновогодишно пазаруване.

Министерството на търговията на Китай определи като плодотворни проведените през последните три дни разговори в Пекин с делегацията от Вашингтон, но в крайна смета не бяха предоставени по-конкретни детайли и резултати от хода на самите търговски преговори. Подновените притеснения около забавянето на китайската икономика (слабите данни за инфлацията през декември) и продължаващото трета седмица частично спиране на работата на федералното правителство в САЩ също допринасят за днешното по-предпазливо поведение на инвеститорите на Уолстрийт.

Индексът DJIA стартира търговията с понижение от над 130 пункта (понижение с 0,55%), широкият индекс S&P500 - с 0,66% и Nasdaq Comspite - с 0,83%, но около час по-късно и трите основни фондови индекса парираха голяма част от първоначалните загуби, понижавайки с по-скромните между 0,2% и 0,3%.

Известно негативно влияние оказват и представените от някои американски търговци на дребно по-слаби от очакваното резултати от техните продажби през коледните и новогодишните празници. С оглед на това акциите на Kohls Corp. се понижават с 9%, на Macy’s Inc. - с цели 18,5%, на Target Corp. - с близо 4% и на Nordstrom Inc. - с 6,8%.

Акциите на технологичните гиганти също парират част от солидния възход през последните дни, като тези на Apple Inc. се понижават с 0,9%, на Amazon.com Inc. - с над 2% и на Microsoft Corp. - с 0,5%.

Въпреки днешното предпазливо понижение, основните фондови индекси се търгуват с около или повече от 10% над техните 20-месечни дъна, ударени около коледните празници. От 24-ти декември 2018 година насам индексът DJIA нарасна с 9,57%, индексът S&P500 - с 9,95%, а технологичният Nasdaq - с цели 12,3%.

Графика на индекса DJIA (на седмична база)

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна