Eмисия новини
от 22.00 часа

Предупредиха холандците да не лежат върху бомби

Сапьор до легналия мъж върху неексплодирал боеприпас от Втората световна война в холандския град Венло.
Снимка: ТВ Ер Те Ел

Холандците бяха посъветвани днес да не лежат върху неексплодирали боеприпаси от Втората световна война, след като мъж откри такъв в градината си и се просна върху нея, предаде АФП.

Мъжът от Венло в югоизточната част на страната изкарал 3 часа и половина върху устройството, след като то започнало да свисти при откриването му в сряда вечерта.

Дори след като свиренето спряло той не смеел да мръдне. Но използвал мобилния си телефон, за да се обади на телефона за спешни случаи, заяви говорителка на службите за сигурност.

Те се обадили на министерството на отбраната да изпрати сапьори.

Екипът трябвало да измине дълъг път и пристигнал в 1 часа след полунощ и едва тогава мъжът бил освободен от деликатната ситуация, в която попаднал, обясни говорителката.

Съседните сгради били евакуирани, като предпазна мярка, но се оказало, че устройството не можело да нанесе щети. Мъжът бил подложен на терапия срещу хипотермия след часовете, които изкарал на земята в зимния студ.

„Категорично е необмислено да се лежи върху бомба“, каза говорителката Вероник Клаасен. „Най-правилното при натъкване на експлозивно устройство е да се стои далеч от нея и обаждане в полицията“.

След като мъжът открил бомбата, той се опитал да я покрие с пясък и тя тогава започнала да свисти.


Още от