Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С антикорупционни протести започна румънското европредседателство

фотография: официален сайт на Председателството на Съвета на ЕС на Румъния

Протести срещу корупцията белязаха официалното начало на румънското европредседателство.

Демонстрантите, носещи румънски и европейски знамена, се събраха пред Атенеума в Букурещ, където е официалната церемония за старта на еврошефството.

Първото изказване за вечерта беше на румънския президент Клаус Йоханис. Той подчерта, че с румънското председателство започва шестмесечен период, важен както за страната, така и за Европейския съюз, и добави: "Предлагаме да успеем заедно за тези шест месеца да заздравим общността и кохезията, в момент на важни изпитания и опасности за единството на нашия общ, на всички, Европейски съюз. Желая ви успех и ви благодаря!"

След Йоханис на трибуната се качи председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. В речта си той повтори призива за единство, като подчерта общите корени на европейците и заяави, че Западна Европа не може да оцелее без Източна.

Председаеля на Европейския съвет Доналд Туск направи говори на румънски език по време на изказването си: "На тези, които си мислят, че в Европейския съюз е белег за сила да действаш извън договорените правила и да намираш преки пътища, ще им кажа, че се лъжат. Това е знак за слабост. А на тези, които правят усилия да защитават европейските ценности - нашата свобода и правата ни - им казвам: "Продължавайте борбата! Не забравяйте, че провокации винаги ще има!"

В церемонията участват също румънският премиер Виорика Дънчила и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Това е първото за северната ни съседка европредседателство, след приемането й в Съюза преди 12 години. В рамките на румънското председателство на Съвета на ЕС Великобритания ще напусне блока, ще се проведат избори за Европейски парламент и ще започнат преговорите за финансовата рамка за периода 2020-2027 г.

Лозунгът на румънското председателство е „Сближаването - обща европейска ценност“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна